Nie ma wątpliwości, że hummus to niesamowite jedzenie, ponieważ jest pyszne i zdrowe. To bliskowschodnie danie jest mieszanką ciecierzycy i tahini. Jest to jeden z ulubionych pokarmów wśród ludzi na Bliskim Wschodzie. Hummus to wspaniały dip do warzyw lub dowolnego rodzaju chleba. Możesz również podać to z sałatką i kurczakiem lub jajkiem.
Hummus przepis jest bardzo prosty i po prostu trzeba przygotować kilka składników, a następnie można służyć. Istnieje kilka przepisów na to, ale to jest najłatwiejszy przepis. Możesz również spróbować różnych rodzajów hummusu z różnymi składnikami.
Składniki:
1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (odsączonej i opłukanej)
3 łyżki stołowe pasty tahini
2 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki pieczonej czerwonej papryki
Sól i pieprz do smaku
Metody:
Odsącz i opłucz ciecierzycę, następnie przełóż ją do robota kuchennego i przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj tahini, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przetwarzać przez 2 do 3 minut.
Teraz dodaj pieczoną paprykę i dobrze wymieszaj.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce.
Wnioski:
Mam nadzieję, że podobało Ci się czytanie tego postu o „Hummus Recipe: Zdrowe jedzenie z Bliskiego Wschodu”. Jeśli szukasz zdrowych przepisów to możesz również sprawdzić inne zdrowe przepisy.