Wczytuję dane...

Pasta Vicco – pochwała natury

Pasta Vicco – pochwała natury

Czy słyszeliście kiedyś o ajurwedzie? Pewnie większość z Was słyszała ten termin, jednak bez zagłębiania się w szczegóły. Tymczasem, z podstaw ajurwedy korzysta każdy z nas, gdyż jest to jeden z najstarszych systemów leczniczych, wywodzącym się z południowo-wschodniego wybrzeża półwyspu Indyjskiego. Liczący sobie przeszło 5 tysięcy lat system, został uznany jako skuteczny przez WHO i do dziś jest z powodzeniem praktykowany w Indiach i na Sri Lance.

Pasta Vicco Vajradanti została stworzona właśnie na podstawie receptury wywodzącej się z ajurwedy. Jej skład został oparty na leczniczym działaniu 20 ziół, kwiatów i kor drzew, a receptura pasty jest przekazywana od lat, z pokolenia na pokolenie. Dzięki starannie wyselekcjonowanej kompozycji roślinnych wyciągów doskonale oczyszcza zęby z osadów i kamienia, wzmacnia je, oraz odświeża jamę ustną na długi czas. Każdy z zawartych w paście Vicco składników został dokładnie przebadany, a niezależne badania potwierdziły ich lecznicze właściwości. Pasta delikatnie i naturalnie rozjaśnia przebarwienia, likwiduje nadwrażliwość i wspomaga leczenie parodontozy. Dzięki hemostatycznym właściwościom substancji aktywnych pobudza krążenie, poprawiając stan dziąseł. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie była testowna na zwierzętach, jest w 100% wegańska i nie zawiera fluoru. Składniki pasty Vicco zostały skomponowane i dobrane tak, by uzupełniały się wzajemnie i pozwalały na kompleksową ochronę i higienę jamy ustnej. Ponieważ większość z nich to nazwy wywodzące się z hinduskiego i łaciny, poniżej wykaz składników pasty Vicco i ich lecznicze działanie.


1. Babhul (Acaia Arabica) –  jest to sproszkowana kora z akacji arabskiej. Garbniki zawarte w gumie arabskiej mają właściwości ściągające, dzięki czemu hamują krawienie dziąseł i wspomagają leczenie ich stanów zapalnych. Dodatkowo działa lecznico przy paradontozie i chorobach przyzębia, wzmacniając dziąsła i zapobiegając rozchwianiu zębów. Wykazuje także silne działanie przeciwbakteryjne.


2. Bakul – sproszkowana kora z Mimusops elengi, bardziej znana pod nazwą hiszpańska wiśnia lub drzewo pociskowe. Wykazuje działanie ściągające i hemostatyczne. Reguluje wydzielanie śliny oraz działa wzmacniająco na zęby i dziąsła. Koi i regeneruje stany zapalne dziąseł, zwłaszcza spowodowane paradontozą, niweluje problem rozpulchnionych dziąseł.


3. Jambhul (Syzygium cumini) – kora czapetki kuminowej, należącego do drzew z rodzaju mitrowatych. Pasta uzyskiwana z kory czepetki wykazuje silne działanie przeciwzapalne, dlatego jest szczególnie polecana osobom z problemami aft i stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Ma także działanie ściągające i hemostatyczne, dzięki czemu zapobiega krwawieniu dziąseł.


4. Lavang (Caryophyllus Aromaticus) – owoc czepetki pachnącej, bogatej w garbniki o właściwościach ściągających oraz olejek aromatyczny bogaty w eugenol. Związek ten działa znieczulająco, antyseptycznie i odkażająco, dodatkowo wspomagając działanie ślinianek. Olejek eteryczny zawierający eugenol nie tylko doskonale odświeża oddech i zwalcza próchnicę, ale także przynosi natychmiastową ulgę w bólu zęba. Ten składnik pobudza także mikrokrążenie dziąseł, co wzmacnia je i poprawia ich ogólny stan.


5. Manjishtha - (Rubia cordifolia) – inaczej marzanna pospolita (indyjska). W lecznictwie wykorzystuje się korzeń tej rośliny. Poza właściwościami ściągającymi, wykazuje także działanie hemostatyczne, często stosuje się ją w chorobach krwi, gdyż wspomaga jej oczyszczanie i poprawia jakość.


6. Bor– kora głożyny pospolitej (Zizyphus jujuba). Działa przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbólowo. Obecność garbników doskonale wpływa na poprawę stanu dziąseł, niweluje stany zapalne i krwawienia, utwardza je, a także zapobiega chwianiu się zębów.


7. Acrod - kora orzecha włoskiego (Juglans regia )- dzięki zawartości garbników, olejku eterycznego i witaminy C działa przeciwkrwotocznie, ściągająco i odkażająco. Reguluję pracę ślinianek oraz doskonale redukuje płytkę nazębną. Leczy stany zapalne jamy ustnej i wzmacnia dziąsła.


8. Akkalkadha - łodyga bertramu lekarskiego (Anacyclus pyrethrum). Wykazuje działanie przeciwbólowe, dlatego jest bardzo skuteczne w krótkotrwałym uśmierzaniu bólu zęba. Posiada duże właściwości antyseptyczne, działa przeciwpróchniczo, doskonale usuwa płytkę nazębną.


9. Jeshthamadh - korzeń lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabr) – właściwości antyseptyczne zapobiegają rozwojowi próchnicy i stanów zapalnych. Działa także przeciwbólowo i odkażająco, powleka zęby i dziąsła zapobiegając odkładaniu się osadu. Wykazuje działanie ściągające, wzmacnia zęby i dziąsła, zapobiega krwawieniom.

10. Ajwan - owoc chropawca koptyjskiego (Carum copticum) – ze względu na silne działanie antyseptyczne doskonale zwalcza i łagodzi stany zapalne, ropnie i afty. Zawiera olejki eteryczne skutecznie odświeżające oddech.


11. Dalchini - kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum) – dzięki wysokiej zawartości garbników wykazuje działanie ściągające i hemostatyczne, zwalczając krwawienie dziąseł, paradontozę i chwiejność zębów. Zawiera olejek eteryczny o działaniu antyseptycznym, dzięki czemu nie tylko odświeża oddech, ale także zwalcza bakterie. Śluz powleka zęby i dziąsła tworząc na nich warstwę ochronną.


12. Khair - kora akacji katechu (Acacia katechu). Dzięki obecności garbników wykazuje mocno ściągające działanie. Dodatkowo wzmacnia dziąsła, zapobiegając ich rozpulchnieniu oraz zapobiega ich krwawieniom. Działanie przeciwbólowe Kahiru jest tak silne, że z powodzeniem stosuje sięgo do wypełniania ubytku w bolącym zębie.


13. Patang - łodyga brezylki sappan (Caesalpinia sappan) – działa silnie ściągająco, zapobiega krwawieniom dziąseł, ujędrnia je i wzmacnia. Wykazuje także działanie przeciwzakrzepowe i przeciwbakteryjne, doskonale chroni przed próchnicą i leczy stany zapalne w obrębie jamy ustnej.


14. Harada - owoc migdałecznika chebułowca (Terminalia chebula) – działa ściągająco i przeciwzapalnie, hamuje rozwój stanów zapalnych, doskonale zwalcza krwawienia dziąseł.


15. Vajradanti - łodyga barlerki (Barleria prionitis), zwana także najeżonym kwiatem. Od stuleci wykorzystuje się jej działanie hemostatyczne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Uśmierza ból zęba, reguluje pracę ślinianek, zwalcza stany zapalne dziąseł.


16. Anantmul - korzeń indyjskiej sarsaparilli (Hemidesmus indica). Wykazuje silne działanie odkażające. Ze względu na zawartość substancji aromatycznych skutecznie odświeża oddech na długi czas. Pozostawia przyjemne, chłodne wrażenie.  


17. Amala  - owoc liściokwiatu garbnikowego (Phyllantus emblica) – zawartość witaminy C odżywia, ujędrnia i wzmacnia dziąsła, zapobiegając ich rozpulchnieniu. Dodatkowo wit. C znacząco przyspiesza proces regeneracji stanów zapalnych jamy ustnej, działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Substancje zawarte w amali wykazują także działanie ściągające i hemostatyczne.


18. Behada - owoc migdałecznika belerica (Terminalia belerica). Wysoka zawartość garbników działa ściągająco. Odgrywa ważną rolę w przywracaniu dziąsłom ich naturalnej, zwartej struktury, którą tracą wraz z wiekiem czy paradontozą.

19. Kavab - owoce żółtodrzewa oskrzydlonego (Zanthoxylum rhetsa). Dzięki zawartości żywicy i olejków aromatycznych działa ściągająco i odświeżająco. Wykazuje także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, skutecznie lecząc rany, afty i owrzodzenia.


20. Maifal - owoce dębu galasowego (Quercus infectoria). Garbniki zawarte w owocach działaj silnie ściągająco, regulują wydzielanie śliny i skutecznie zwalczają nieprzyjemny zapach z ust. Właściwości hemostatyczne skutecznie przeciwdziałają krwawieniom dziąseł. Dzięki działaniu antyseptycznemu zapobiegają próchnicy i rozwojowi bakterii, a także odkładaniu się płytki nazębnej.